Gloeilamp, Light Bulb, Licht, Energie, Lichten, Off

Energieprijzen verschillen nogal eens. Het ene jaar betaal je ontzettend veel en weer een volgend moment liggen de prijzen lager. Momenteel is de prijs die je betaald voor energie historisch laag. Nog nooit eerder zijn de prijzen zo gekelderd als nu. Hoe komt dit? Jaarlijks je energieleveranciers vergelijken is verstandig, maar waarom? In dit artikel leggen we het uit.

Warme winter en corona crisis
De vaste gasprijzen zijn in de afgelopen achttien jaar nog niet zo laag geweest als nu. Ook de andere energieprijzen liggen historisch laag. Dat heeft te maken met de warme winter die we hebben gehad. Ook de Corona-crisis speelt een rol bij de verlaagde prijzen, er wordt veel minder verbruikt. Er is doordat de industrie gedeeltelijk stil ligt veel minder vraag naar, olie en gas. Er vliegen veel minder vliegtuigen. We werken ook veel meer vanuit huis, zodat we minder gebruik maken van de auto. Tot slot is er een wereldwijde prijzenwedloop om olie aan de gang in de wereld. Rusland en Saoedi-Arabië voeren een prijzenoorlog. Hierdoor is er meer olie op de markt gekomen. Er is dus een overschot. Betaalde we de afgelopen tien jaar gemiddeld 50 cent voor 1 megawattuur, nu betalen we ongeveer de helft hiervan. Er is veel meer aanbod, dan dat er nodig is. Hierdoor is de energie prijs verlaagd. Dit heeft natuurlijk ook consequenties voor je energietarief.

Veel energieleveranciers
Er is een grote keuze in het aanbod van veel verschillende energieleveranciers. Zo zijn er keuzes in variabele en vaste contracten. Variabele contracten bewegen mee met de energieprijzen. Deze contracten volgen de dalingen niet meteen. Ze zijn wat vertraagd in het volgen van de huidige energieprijzen. Het kan zijn dat de prijzen nog meer dalen, maar ze zijn nu wel extreem laag. Een goed moment dus om van je variabel contract over te stappen naar een vast contract. Zo ben je verzekerd van een lange tijd goedkope energie. De meeste energiemaatschappijen bieden meerdere contracten binnen hun maatschappij. Je hebt hierin veel keus. Groene stroom afnemen is ook zeker een optie. Als je zonnepanelen hebt dan moet je ook rekening houden met de energie aanbiedingen binnen een contract. Zo zijn er veel verschillende componenten waar je rekening mee moet houden. Toch is het nu zeker de moeite waard om over te stappen.

Bekijk wat je wensenlijst is. Heb je zonnepanelen of niet? Wil je groene stroom? Heb je een groot gezin of woon je allen? Allemaal vragen die je mee kunt nemen in de zoektocht naar de perfecte aanbieding. Nu is het moment om uit te zoeken wat het best past bij jouw situatie. Zo bespaar je dit jaar vele euro’s en werken de historisch lage energieprijzen ook in jouw voordeel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *